Erbaş vatandaşa 12.50 TL’ye ekmeği reva gördü: Bir imamın günlük yemek bedelinin 1000 TL olduğu ortaya çıktı!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcamaları ve bütçesi kamuoyunun gündeminden düşmüyor. 

Son olarak Erbaş, hayat pahalılığı nedeniyle geçim kahrı çeken yurttaşlara ‘tavsiyede’ bulundu.

Erbaş’ın ‘Ekmek israfı’ başlıklı yazısında yurttaşlara ‘Ekmek yiyin, doyurucudur’ tavsiyesinde bulunduğu ortaya çıktı.

“GÜNLÜK GÜCÜMÜZÜN YÜZDE 44’Ü EKMEKTEN”

SÖZCÜ’nün haberine nazaran, Erbaş, yazısında “Doyurucu ve ekonomik olması nedeniyle bedenimizin gereksinim duyduğu günlük besin pahasının birçoğu ekmekten karşılanmakta, günlük gücümüzün yüzde 44’ü ekmekten sağlanmaktadır. Ekmek, temel besin kaynağı, doyurucu ve ekonomiktir. Günlük gücümüzün ortalama yüzde 44’ü ekmekten sağlanmaktadır. Bayan ve erkeğin günlük ortalama muhtaçlıkları düşünüldüğünde, 300 gr ekmek alınması gereken gücün yüzde 30-36’sını karşılamaktadır” sözlerini kullandı.

Erbaş’ın reaksiyon çeken tavsiyesinin akabinde Ekonomist Meriç Köyatası, SÖZCÜ’nün ortaya çıkardığı, “Diyanet ete doymuyor tasarruf tanımıyor!” başlıklı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mayıs 2024’te Trabzon’daki 51 işçi ve 25 öğrenci olmak üzere toplamda 76 kişinin bulunduğu Hafız Ali Haydar Özak Dini İhtisas Merkezi için imzaladığı 7 milyon 885 bin 525 TL’lik yemek ihalesini hatırlattı. 

Söz konusu kontratta, et için erkek hayvan eti, renginin pembe olması, kıvamı, sertliği ve yağ oranı üzere kurallar yer alırken, baklavalarda ise cevizin, fındığın ve Antep fıstığının 1. sınıf kalitede olması üzere koşulların konulması dikkat çekmişti.

“İMAMIN BİR GÜNLÜK YEMEK MALİYETİ 1000 LİRA”

Köyatası, Diyanet’in Trabzon’daki kurumunda bulunan 76 kişilik yemek ihalesinin kişi başına düşen maliyetini hesapladı.

Buna nazaran, yurttaşlara “Günde 300 gram ekmek yiyin” tavsiyesini veren Erbaş’ın idaresindeki Diyanet’te kişi başına bir günde pembe görünümlü 533 gram et ve 190 gram fıstıklı baklava düştü.

Meriç Köyatası’nın ortaya çıkardığı hesaba nazaran, Diyanet’teki yalnızca 1 çalışanın 1 günlük yemek maliyeti 1000 TL’yi buluyor.

Hesap şöyle:

“Bugün söyledikleri etin kilosu 900-1500 lira ortasında. (Kıyma, kuzu kuşbaşı ve bonfile fiyatları. Ortalama 1200 lira diyelim.)

Fıstıklı baklavanın kilosu Güllüoğlu markette 1200 lira…

1200 x0.533 gram = 639 TL et yemeği için

1200 x 190 gram= 228 TL tatlı için…

Yardımcı yemekler pirinç, sebzeler, salçalar, ayran, cacık yoğurt vs fiyatlarını yazmıyorum. 

Sadece bir imamın bir öğün yemeğindeki iki kalemin hammadde maliyeti 639+ 228 = 867 lira. 

Yardımcı yemekler ve pişirmede kullanılan gereç ile en az bir imam için günde 1000 lira…”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir