Makarnasını ısıtıp yeniden yedi, birkaç saat sonra ölü bulundu! Uzmanlar uyardı: Ertesi gün tüketilebiliyor ancak…

Belçika’nın Brüksel kentinde yaşayan ve AJ olarak bilinen öğrenci biraz tasarruf edip para biriktirmeye çalışıyordu. Bu nedenle de arkadaşları ile spora gitmeden evvel bir kaç gün evvel hazırladığı ve oda sıcaklığında bıraktığı spagetti bolonez makarnayı (kıymalı sosla hazırlanan bir makarna) mikrodalga fırında ısıtarak tekrar yedi.

BAŞ VE MİDE AĞRISI, İSHAL VE KUSMA BELİRTİLERİ GÖSTERDİ

Bir mühlet sonra konuta döndüğünde baş ve mide ağrısı çekiyordu. Şikayetlerine kusma ve ishal de eklendi fakat AJ doktora gitmek yerine doğruca yatağına gidip uyumayı tercih etti, meselelerin bir müddet sonra bizatihi geçeceğini düşünüyordu.

EVİNDE MEYYİT BULUNDU

Biraz su içip uykuya dalan genç adam sonraki gün okula gitmeyince arkadaşları endişelenerek ailesine haber verdi. Konutu denetim eden aile bahtsız gencin cansız vücudu ile karşılaştı.

Yapılan otopsü sonrası AJ’nin sabaha kadar 4’de yani yemeği yedikten 10 saat sonra hayatını kaybettiği belirlendi. Mevt nedeni isimli tıp raporuna karaciğer nekrozu ve akut pankreatit olarak geçti.

B.CEREUS BAKTERİSİ TESPİT EDİLDİ

2008 yılında yaşanan şoke edici vaka ünlü tıp dergisi Journal of Clinical Microbiology’de incelendi. Mecmuada yer alan tahlile nazaran, AJ’nin vefatı sonrası alınan dışkı örneklerinde,‘Bacillus cereus’un varlığı tespit edildi.

Gıda zehirlenmelerine neden olan bakterilerden biri olan Bacillus cereus, tarla, bahçe, et ve süt eserlerinde bulunabilir.Riskli besinler ortasında et, süt, pirinç, pudingler, pastalar, sebzeler, balıklar, makarnalar ve peynir yer almaktadır.

Bakteri 30 °C sıcaklıkta, besin eserlerine bağlı olarak, 20 dakika ile 3 saat ortasında ikiye katlanarak büyük bir süratle çoğalabilmektedir.

KIZARMIŞ PİLAV SENDROMU

‘Bacillus cereus’, ısıya güçlü olduğu için pişmiş yemekler oda sıcaklığında bırakıldığında sporları süratle çoğalır ve zehirli bir hal alır.Makarna ve pilavlarda yaşanan bu durum ‘kızarmış pirinç sendromu’ olarak da bilinir.

ERTESİ GÜN YENMESİ SORUN OLMUYOR FAKAT BİRKAÇ SAATTEN FAZLA DIŞARIDA KALMIŞSA DİKKAT

Youtube’da hususa ait bir görüntü yayınlayan Dr Bernard AJ’nin maruz kaldığı durumun ender görüldüğünü fakat bu bahislerde temkinli olunması gerektiğini belirterek “Pek çok insan pişirdikleri makarna ya da öteki erişte çeşitlerini sonraki gün yer ve bu bir sorun oluşturmaz. Fakat birkaç saatten fazla dışarıda kalan (oda sıcaklığında bırakılan) yiyeceklere dikkat edin. Şayet yiyecek tuhaf kokuyorsa, üzülmektense önlemli olmak her vakit daha güzeldir.” dedi.

Dr. Bernand bozulabilir besin hususlarının hazırlandıktan sonra iki saat içinde soğutulması gerektiğini vurgulayarak, “Kümes hayvanları, balık ve kıyma pişirildikten sonra iki gün, sığır, dana ve kuzu etleri ise pişirildikten sonra üç ila beş gün içinde yenmeli ya da dondurulmalıdır.” dedi.

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI DEHŞETE DÜŞTÜ: HİÇ BİLMİYORDUM

Sosyal medya kullanıcıları ‘kızarmış pilav sendromunun’ ne kadar önemli olabileceğini öğrenince dehşete düştü.

Kullanıcılardan birisi Reddit’te şunları yazdı: “Bitiremediğim pizzaları bir kenarda bıraktıktan sonra bir kaç gün yerim. Bu türlü bir şey olduğunu hiç bilmiyordum.”

Başka bir kullanıcı da buzdolabında saklanmayan yemeklerin tehlikeli olabileceği konusunda insanların bilgisi olmamasına şaşırarak, “Kalan yemeklerinizin sizi hasta etmesini önlemek için tükettiğiniz nişastalı besinlerin uzun müddet oda sıcaklığında tutulmamasına dikkat edin. Nişastalı yiyecekleri olabildiğince çabuk, ülkü olarak bir saat içinde soğutun ve yemeye hazır olana kadar buzdolabında saklayın.” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir